Problemi s bojlerom - pitanja i odgovori

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Da li je bolje da bojler radi samo noću ili da bude uključen non stop?

To je specifično pitanje. Ukoliko je bojler kvalitetan, sa kvalitetnom toplotnom izolacijom trebalo bi da je ekonomičnije držati ga upaljenog samo noću. Međutim nemojmo izgubiti iz vida da su se specifične navike ljudi znatno promijenile. Svi se tuširamo više puta dnevno, djeca često treniraju neki sport, male bebe stalno zahtjevaju toplu vodu. Naša preporuka je da bojler bude upaljen ili samo na jeftinoj tarifi noću ili da konstantno radi dok je termostat podešen na srednju vrijednost. <h3 ">Koje su prednosti bojlera sa inox spremnikom u odnosu na emajlirani? Inox spremnici su praktično neuništivi, posebno ukoliko su vareni pomoću mašina. U današnje vrijeme kada cijena inoxa nije toliko visoka kao nekada preporuka je kupiti bojler sa takvim spremnikom. Posebna prednost se ispoljava u stanovima sa visokim pritiskom vode, koji je znatno viši od propisanog. Emajlirani spremnici su osjetljivi na varijacije pritiska u vodovodnoj instalaciji.

Kad treba čistiti kamenac?

Preporučljivo je čistiti kamenac jednom u dvije godine po našem mišljenju. Na taj način znatno ćete produžiti vijek grijača kao i spremnika ukoliko se radi o emajliranom spremniku. Također je potrebno kontrolirati MG anodu ukoliko je bojler posjeduje. Ukoliko je istrošena preporučljivo je zamijeniti je. Ovo nije skupa operacija a bitno doprinosi vijeku vašeg bojlera

Zatekli smo stari bojler u stanu kad smo se doselili. Kako da znamo da je siguran i da neće da eksplodira?

Klasični bojleri najčešće imaju tri stepena zaštite. Regulacijski  termostat, sigurnosni termostat i sigurnosni ventil. Preporuka je da potražite pomoć stručnog lica koje poseduje adekvatna znanja. Ono što svako od nas može najčešće da uradi je provjera sigurnosnog ventila. Povremeno bi valjalo odvrnuti malo ventil i vidjeti da li curi voda. Ukoliko propušta vodu znači da je ispravan. Ukoliko ne propušta, trebalo bi ga zamijeniti. Ukoliko niste sigurni najbolje je da potražite pomoć adekvatnog majstora.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...