Znate li čemu zapravo služi bide?

Objavljeno:
Dario Križanac
Autor Dario Križanac

Mjesto u kojem se peru noge, dječji umivaonik, polica za toalet papir, šampone i druge higijenske potrepštine... samo su neki od primjera za što ljudi koriste bide.

Iako sve gore navedene pretpostavke zvuče interesantno i praktično, funkcija bidea je malo drukčija ili je barem bila drukčija kada je osmišljen prvi bide.

Bide je nastao u Francuskoj u krajem 17. stoljeća te sama riječ ima značenje ‘mali konj’. Međutim moguće je da je podrijetlo riječi povezano i sa starofrancuskim izrazom bider, što znači ‘jahati u kasu’. Veza može biti ta što osoba koja jaše konja u kasu izgleda veoma slično kao i ona koja se pere nad bideom.

Prema prvotnoj zamisli bide je služio za pranje intimnih dijelova tijela. Ne zna se tačno tko je izumitelj ovog kupaonskog element, ali je najraširenija teorija da je riječ o Christopheu Des Rosiersu, odnosno izrađivaču namještaja za francusku kraljevsku obitelj. Ipak, prema dugoj teoriji mogući izumitelj bidea je Marc Andre Jacoud. Prvi bidei su bili sličnog oblika današnjemu, no na njima nije bila cjevčica ili slavina kroz koju se pušta voda, nego se kadica punila vodom te potom vršilo pranje.

Bilo kako bilo, bidei zasigurno neće ubrzo u mirovinu, štoviše, u pojedinim dijelovima svijeta postoje tendencije rasta uporabe ovog kupaonskog elementa.

Prijavi se na newsletter

Najnovije vijesti i proizvodi stižu na tvoju adresu
loading ...